Psikonöroimmünoloji Nedir?

İş stresi yaşadığınız dönemlerde mide rahatsızlıkları yaşamış olabilirsiniz. Aynı şekilde kış aylarında fazla hareket etmediğiniz günlerde, kendinizi ruhen kötü hissetmiş de olabilirsiniz. İşte psikonöroimmünoloji, vücudumuzdaki farklı sistemler arasındaki etkileşimleri ve bu etkileşimlerin neden olduğu sağlık durumlarını inceler.

Psikonöroimmünoloji (PNI); psikoloji, nöroloji, endokrinoloji ve immünoloji arasındaki etkileşimleri inceleyen sağlık alanıdır. Bu uzun kelimeyi tek başına anlamak biraz güç olabilir. O yüzden gelin bu kelimeyi oluşturan parçalara tek tek bakalım.

Psiko: Düşüncelerimiz ve duygularımız

nöro: Beynimiz ve sinir sistemimiz

immünoloji: Bağışıklık sistemimiz

Araştırmacılar, bu sistemler arasında bir iletişimin olduklarını uzun süredir biliyorlardı. Ancak son yıllarda yaşanan gelişmeler sayesinde bu sistemlerin birbirleriyle nasıl iletişim kurduklarını anlamaya başladılar.

Bünyemizde bu sistemler farklı türde mesajlarla birbirleriyle iletişim kurarlar. Bu mesajlaşmaların sonucunda da farklı sağlık durumları ortaya çıkar. Psikonöroimmünoloji, bu mesajlaşmaları yapısını anlayarak, ortaya çıkan sağlık sorunlarını belirlemeye çalışır.

Örneğin egzama, bağırsak duvarının yıkılmasıyla kana karışan zararlı atıkların cilt yoluyla reaksiyon göstermesi sonucunda ortaya çıkabilir. Egzamanın mantığı bizi kalp krizinden korumaktır. Çünkü zararlı maddeler kalp damarını tıkanmasına sebep olur. Vücutta bizi kalp krizinden korumak için zararlı maddeleri cilt yoluyla atar. Aşırı kilo alma da hormonal dengesizliklerin ya da psikolojik travmaların sonucu olabilir.

Psikonöroimmünoloji ve Kilo Problemleri

Psikonöroimmünoloji, birçok sağlık problemini incelediği gibi, kilo sorunlarını da inceliyor. Bu yaklaşım çerçevesinde kilo sorunlarına tek başına değil, bir bütün olarak bakılıyor. Kilo sorununun oluşmasına neden olan fizyolojik ya da psikolojik etmenler ortadan kaldırılarak sağlıklı ve etkili bir şekilde hastanın ideal kilosuna kavuşması sağlanıyor.

Bu çerçevede kilo sorununuzun çözülmesi için sizinle yaptığımız ilk görüşmenin ardından çeşitli tahliller ile yola çıkıyoruz. Yaptığımız ön incelemenin ardından, fizyolojik ya da psikolojik bir değişkenin kilo sorununuz üstünde bir etkisi olabileceğinden şüphe ediyorsak sizi o konunun uzmanı olan bir sağlık profesyoneline yönlendiriyoruz. Bu sayede arzu ettiğimiz sonuca daha etkili ve kalıcı bir şekilde ulaşıyoruz.

Psikonöroimmünoloji ve beslenme sorunları hakkında daha fazla bilgi almak için, bu konuda blogumda yayınladığım yazılara göz atabilirsiniz.

Blog

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Uykunun Önemi

Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir uykuya ihtiyacımız olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu ihtiyacın nedeninin de hormonlarla alakalı olduğunu muhtemelen biliyorsunuzdur. Peki bu hormonlar neden böyle çalışıyor, hiç düşündünüz mü? Modern şehir yaşamına uzun süre önce geçmiş olsak da vücudumuz büyük ölçüde atalarımızın hayat koşullarının gereksinimlerine göre işliyor. Uyku düzenimiz de bu ilkel koşullara bağlı şekilde […]

Kilo Verememenizin Nedeni Leptin Direnci Olabilir mi?

Kilo verememenizin birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerden biri de leptin direnci. Gelin bu soruna daha yakından bakalım.   Leptin Nedir? Leptin yağ hücrelerinden salınan tokluk sinyali sağlayan, yağ depolarından sorumlu hormondur. Yani yağlardan sorumlu müdür olarak düşünelim.  Vücutta ne kadar yağ olacağından, yağlara yak emri veren uzun süreli doygunluk hissi veren hormondur.   Leptin Hakkında […]

Geçirgen Bağırsak Nedir?

Bağırsak hücreleri arasındaki duvara Tight Junction denir. Bu yapı maddeleri analiz ederek yararlı olanların geçmesine izin verirken, zararlı olanların kana karışmasını engeller. Tight juctionlar arasındaki bağlar gevşeyip koptuğunda zararlı maddeler, sindirilmemiş parçalar ve bakteriler kan dolaşımına geçer. Bu zararlı maddelerin ulaştığı organlara göre hastalık geliştiririz. Örneğin Tiroit organına gitmişse haşimato tiroidi, beyne gitmişse MS, deri […]