Kilo Verememenizin Nedeni Leptin Direnci Olabilir mi?

Kilo verememenizin birçok nedeni olabilir. Bu nedenlerden biri de leptin direnci. Gelin bu soruna daha yakından bakalım.

 

Leptin Nedir?

Leptin yağ hücrelerinden salınan tokluk sinyali sağlayan, yağ depolarından sorumlu hormondur. Yani yağlardan sorumlu müdür olarak düşünelim.  Vücutta ne kadar yağ olacağından, yağlara yak emri veren uzun süreli doygunluk hissi veren hormondur.

 

Leptin Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yağ hücreleri büyümeye başladığında, hey biz büyüyoruz sinyali veriyor etrafa. Bu sinyal beyinde hipotalamusa kadar gidiyor, bu bilgiyi hormonlar üzerinden iletiyor. Burada en önemli hormon leptin.

Leptin diyor ki yağ hücrelerin büyümeye başladı artık doy yemek yeme leptinin bunu yapabilmesi için kan-beyin bariyerini geçip hipotalamusa ulaşması lazım. Beyinde hipotalamus bu uyarıyı alınca ‘hmm yağlarda büyümüş biz en iyisi enerji harcayalım’. Yani iştahı azaltıp metabolizma hızınızı artırıyor.

Peki Sorun Nerede?

Leptin kan-beyin bariyerini geçemediğinde leptin direnci oluşuyor. Bu durumda leptin hipotalamusa ulaşamadığı için doyma sinyali gitmiyor. Doyma sinyali gitmeyince kişi hem çok yemeye başlıyor hem de sık acıkıyor bu nedenle obezite kaçınılmaz oluyor.

Ah Kadınlar Nedir Bu Çektiğiniz

Leptin aslında vücutta yeterli miktarda yağın olduğunu belirtiyor. Kadınlarda doğum olaylarının rahat gerçekleşmesi için yağ oranı erkeklere göre daha fazladır ve daha fazla leptin bulunur. Leptin direnci bu yüzden kadınlarda daha çok görülür.

Semptomlar – Kan Tahlili
Aslında leptin direncinde direkt bir kan tahlili yok. Sadece mekanizmasından etkilediği sistemleri düşünerek bakılacak durumlar aşağıda belirttiğim gibidir.

1)Hasta doymuyor, homa indeksi yüksek, adiponektin düşükse; Leptin direnci öncesi insülin direnci de gelişiyor. Yani şu cümleyi kullanabiliriz. Leptin direnci varsa insülin direnci vardır ama insülin direnci varsa kesin leptin direnci vardır diyemeyiz.
2)İştah fazla, BMR(bazal metabolizma hızı) düşük. Yani fazla yiyorum az yakıyorum.
3) Daha çok açlık hissiyatı hissederler ve üşürler. Ateşlerini ölçtüğünüzde vücut ısısı daha düşük çıkar. Bu durum hipotroidiye dönüşebilir. Muhtemelen kan tahlilinde TSH ında yükselmesi beklenir.

Vücuda Görünüm Olarak Nasıl Yansır?

Antropolojik, Felsefi, Psikolojik Yaklaşımlarla Kendi Yorum ve Gözlemlerim

  • Leptinin büyük kısmı yağ hücrelerinden salgılanır. Kadınlarda doğum olaylarının kolay gerçekleşmesi için kadınların basen bölgesinde yağ oranı daha fazla olup erkeklerden yağ oranları daha fazladır. leptin basen bölgesinden daha çok salgılanır. Direnç geliştirdiğinde basen genişlemesi olmaktadır.
  • Vücudun alt bölgesi doğurganlıkla alakalıdır. Yağlanmanın mantığı vücut o bölgeyi korumak için korumak istediği bölgenin etrafını yağ ile çevirmektedir. Vücudun alt bölgesinde yağlanmanın amacı yumurtalıkları, çocuğu korumaktır. Bu kişiler aileye düşkün olur çocuklara aşırı korumacı yaklaşır. Biz çocukların sahibi değiliz onların annesi babasıyız. Onların kendine zarar vermeyecek şekilde arkasında durmalıyız. Aileye karşı aşırı korumacı yaklaşmamak çözüm olabilir.
  • Erkeklerde de leptin direnci görülebilir ama basen genişlemesi olarak değil daha çok kalça büyür ön göbek fırlar. Hormonlu besinler çok yiyorsa mesela hormonlu tavuk göğüs büyümesi ve sarkması olarakta yansıyor erkeklerde.
  • Duygusal açlık: küçük yaşlarda çocuk ağladığında bazen isteği sevgidir ama biz her ağladığında açmış gibi yemek veririz hâlbuki eksikliği sevgidir sonra büyüdüğünde öfke, sevgi eksikliği gibi durumlarda bu ihtiyacını yemekle bastırıyor. Küçüklükten bu yana tombik olma da leptin hormonuyla alakalı olma ihtimali yüksek.

 

Leptin Direnci

Mango-Antioksidanlar

  • Crp, tnf alfa, il-6 bu değerleri düşürecek maddelere ihtiyacımız var. Bunları düşürecek en güzel maddeler;
  • Kurkumin(zerdeçal), omega-3 ve antioksidan kokteyli
  • Antioksidan çeşitliliği açısından en iyi meyve mangodur. Mangoda kendine has leptin direncini kıracak irvingia adında madde vardır. İnsülin direnci varsa nar kapsülü de ekleyin ya da mevsiminde nar yiyin.
  • Leptin direncinde genelde troid problemleri de oluyor. Antioksidanların padişahı olarak glutatyonu görüyorum. Glutatyonu takviye kullanmak istiyorsak NAC ( N-Asetil-Sistein) şeklinde satın alalım. Glutatyon içeren besinleri de bol bol tüketebiliriz. Brokoli, karnabahar, havuç, pırasa maydanoz, roka, dereotu, zerdeçal, nar, nar ekşisi, ceviz, bamya tohumu, soğan, sarımsak.
  • Glutatyon ağır metalleri bağlar, tiroit hormonlarının birbirine dönüşümünde yardımcı olur. En güzeli karaciğer organımızın faz 1 ve faz 2 evresi vardır. Bu evrelerin çalışmasını detox yapmasını sağlayan maddeler vardır. Glutatyon her iki fazda da görev yapar.

 

UYKU SAATİ

  • Leptin uyku sırasında en çok gece saat 01:00 -05:00 arasında salgılanır. Gece 01:00 -05:00 arasında uykuda olmalıyız.
  • Gece uykuda leptin direncini kırmak ve yağ yakmak istiyorsak yatmadan 4 saat önce yemek yemeyi bırakıp gece karanlıkta uykuda olmalıyız. Gecenin görevi temizlik ve onarım yapmaktır. Sindirimin devam etmemesi gerekir. Kırmızı et gibi zor sindirilen besinleri de akşam saatlerine çok bırakmamaya çalışın. Aksam saatlerine denk geldi ise sonrasında 1 çay kaşığı zencefil içelim. Kırmızı et yemeden önce yapma imkânımız varsa 10 dk egzersiz yapalım, sindirimi kolaylaşır.

LEPTİN DİRENCİ AÇLIK SÜRESİ

  • Leptin yemek yedikten 4 saat sonra salgılanır ama 4 saat boyunca insülin salgılatacak hiçbir besin maddesinin alınmaması gerekir.
  • LEPTİN direncini kırana kadar öğünler arası 8 saat ve daha fazlası tutmak etkilidir. 2 öğün beslenip 09:00 kahvaltı 17:00 aksam yemeği yenilebilir 16 saat sonra tekrar kahvaltı. 2 öğünü bol sağlıklı yağ ve antioksidanlarla doldurmalıyız. Miktar önemli değil temiz gıdalar almalıyız. Vücut zaten istese de 2 öğünde istediği kadar yiyemez.
  • Uzun süre açlık, insülin ve leptin direncini kırmada en etkili yöntemdir.
  • EGZERSİZ: Leptin salgılandıktan sonra yapmak daha etkili yani aç karna veya yemekten 4 saat sonra egzersiz yapılmalıdır (hamile, tip 1 diyabeti olanlar yapmasın).